Sjokkmeldinger fra Kamerun:
300 elefanter massakrert
Disse meldingene trenger å bli bekreftet, men enda en gang får vi rystende meldinger om kommersielle krypskyttere som er ute etter elfenben for det internasjonale markedet. Vi er også kjent med at Boko Haram massakrerer elefanter for elfenbenet, til finansiering av sine militære operasjoner. Prisen på elfenben har skutt i været og etterspørselen er stor. Vi har arbeidet med dette i årevis. NRK tok fatt i denne saken og bad Dr. Per om noen personlige inntrykk og kommentarer fra kampen mot krypskyting og for å berge Kameruns elefanter for framtiden. Det har blitt et program som sendes på Vinter i P2 31.12 kl 12:03 og kl 21:03, samt 01.01. kl 13:03. Slå på radioen da om du vil høre mer. Du kan slå på radioen på disse dagene eller du kan høre programmet på Podcasten som allerede ligger ute:
https://radio.nrk.no/podkast/sommer_i_p2
https://radio.nrk.no/podkast/sommer_i_p2
Vi er vant til urovekkende meldinger hvert eneste år når det gjelder elefanter. Det dreier seg som regel om konflikter med befolkningen omkring skader på avlinger og andre mer tilfeldige konflikter. Dette fører ofte til at både mennesker og elefanter blir drept uten at det løser noen problemer. Det er mye uvitenhet og uforstand, og nesten alltid er konfliktene direkte forårsaket av mennesker. Dr. Per blir ofte tilkalt for å hjelpe med å løse disse problemene. |
Dr. Per har arbeidet til og fra med elefanter mesteparten av sitt voksne liv. Hans mål var at Elefantsonen ved Benoue Nasjonalpark skulle bli et fristed for elefanter og sikre dem trygghet, beiter og vann for tørketiden. Dette lyktes overraskende godt. Men med det kom også krypskytterne tilbake, og kampen om vernet av dyrene mot de kommersielle krypskytterne ble nesten altoppslukende og ressursene manglet. |
Elefantene følte seg trygge omkring safari-lodgen vår som heter Elefantcampen. De kom dit for å føde, de kom dit om de var syke eller skadet - eller for å dø. Dr. Per utviklet et helt spesielt forhold til disse elefantene og kjente neste 400 av dem individuelt ved navn. I Kamerun kalles han ofte for Elefantmannen. Dr. Per har et helt spesielt nært forhold til sine ville elefanter og kan kommunisere med dem på nesten 40 forskjellige måter.
Kamerun hadde Afrikas største bestand av skogselefanter. De hadde også tre bestander av savanneelefanter. Det totale antallet da vi talte på slutten av 1990-tallet, var cirka 21 000. På mindre enn 25 år har skogselefantene blitt redusert med mer enn 60%, og savanneelefantene med over 75%. Av savanneelefantene var det over 2750, nå er de færre enn 600 igjen. Det som foregår er mye mer grusomt enn det som kan fortelles i et program som dette, men Dr. Per er på vei tilbake til Kamerun nå, og elefantproblemer står høyt på timeplanen.
Hilsen
Wild Initiative
Hilsen
Wild Initiative